Διεθνής Συνδιάσκεψη με θέμα «την επιβεβαίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 60 χρόνια μετά την οικουμενική διακήρυξη» έλαβε χώρα στις 3,4 & 5 Σεπτεμβρίου, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ουνέσκο, στο Παρίσι, μεταξύ των ανεγνωρισμένων και συνεργαζομένων N.G.Os με τον ΟΗΕ, την Ουνέσκο και τον Ανώτατο Επίτροπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι δε, η πρώτη φορά, που η ετήσια αυτή Συνδιάσκεψη των N.G.Os, του ΟΗΕ, λαμβάνει χώρα έξω από την έδρα του στη Νέα Υόρκη, και αυτό για να τιμηθεί η 60ή επέτειος της οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έγινε το 1948 στο Παρίσι, στο Pallais de chaillot και είχε γίνει αποδεκτή από όλα τα Κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Στη Συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τον εκδοθέντα επίσημο πίνακα 1399 αντιπρόσωποi από 537 Ν.G.Os, που είναι ανεγνωρισμένοι και συνεργάζονται με τον ΟΗΕ από 74 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι αντιπρόσωποι, (493) προέρχονταν από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, 425 από τη Δυτική Ευρώπη και οι υπόλοιποι 481 προέρχονταν από τις χώρες της Αφρικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, των Αραβικών χωρών, της Ασίας και του Ειρηνικού.

 

Στη συνδιάσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των N.G.Os να αξιολογήσουν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του ΟΗΕ στην προστασία, ανάπτυξη και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Κοινή δε διαπίστωση όλων ήταν ότι από το 1948 και μετά, βεβαίως πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα, ωστόσο, αυτά δεν ήσαν αρκετά ώστε να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την προσωπική ελευθερία και την ποιοτική διαβίωση όλων των ανθρώπων και σε όλες τις χώρες της γης.


Πολλές ήσαν οι έντονες διαμαρτυρίες αντιπροσώπων από πολλές χώρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την έλλειψη τροφής και νερού, τη στέρηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης των παιδιών, την άνιση μεταχείριση, τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, την οποία υφίστανται πολλές γυναίκες, την καταπίεση λαών από αυταρχικές κυβερνήσεις, την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων πληθυσμών, λόγω παραβίασης του διεθνούς δικαίου, τις δυσμενείς συνέπειες από πολεμικές συρράξεις, τους ανθυγιεινούς όρους διαβίωσης λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος κ.λπ.

Η έναρξη των εργασιών έλαβε χώρα στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ουνέσκο, με τηλεοπτικο-ακουστικά μηνύματα του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon, του τ. Προέδρου της Γεν. Συνέλευσης κ. Sirgian Kerim (τέως Υπουργού των Εξωτερικών της FYROM, άρθρο του οποίου σχετικώς με την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας, έχουμε δημοσιεύ-σει στο περιοδικό μας «ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ»).

 

Η υπουργός των Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κυβέρνησης της Γαλλίας, κα Rama Yade, την οποία ενημέρωσα και παρεκάλεσα να διαβάσει τα κείμενα που της παρέδωσα, ώστε να αποκτήσει σαφή γνώση του Μακεδονικού και Κυπριακού Προβλήματος, που απασχολούν την Διεθνή Κοινότητα.


Μετά τα τηλεοπτικο-ακουστικά μηνύματα το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Kiyo Akasaka, η εκπρόσωπος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός των Εξωτερικών και αρμοδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα κα Rama Yade, οι Γεν. Δ/ντές της Ουνέσκο και της Ανώτατης Αρχής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Stephane Hessel αντι-στασιακός κατά του ναζισμού, η κα Shamina de Gonzaga Πρόεδρος διορ-γάνωσης της Συνδιάσκεψης, η Madame Simone Veil, τέως αξιωματούχος των Γαλλικών Κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών αλλά και τ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλοί άλλοι.

 

Μία σύντομη ενημέρωση της Madam Simone Veil , και παράδοση των κειμέ-νων για το Μακεδονικό και Κυπριακό.


Στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες των διαφόρων workshops, των meetings, των ομιλιών και συνομιλιών, των διαφόρων επαφών μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών, οι συνεντεύξεις των συμμετεχόντων στη συνδιάσκεψη, στις διάφορες αίθουσες και χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ουνέσκο.

Από την πλευρά της Ελλάδος, η συμμετοχή του Ινστιτούτου Δια-βαλκανικών Σχέσεων έγινε με τον Πρόεδρο αυτού Dr. Θαλή Μυλωνά, και υπήρξε επιτυχής, καθ’ όσον καθ ’όλη τη διάρκεια και των τριών ημερών της Συνδιάσκεψης προσπάθησε με τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις, συνεντεύξεις, συζητήσεις και επαφές του με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ουνέσκο, της Γαλλικής Κυβέρνησης, αλλά και με τους αντιπροσώπους των διαφόρων N.G.Os, να τους ενημερώσει για τα επίκαιρα διεθνή θέματα της Ελλάδος, όπως το Κυπριακό και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, όπως αυτές επιβεβαιώνονται από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου κ.λπ. αλλά και για το Μακεδονικό, και τους Ψευδομακεδόνες, οι οποίοι με την πλαστογραφία της Ελληνικής Ιστορίας με δημαγωγία, ψεύδη και προπαγάνδα προσπαθούν να οικειοποιηθούν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, παραβιάζοντας έτσι ασύστολα τις διεθνείς συμφωνίες της Ουνέσκο, τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού και το διεθνές δίκαιο.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, διένειμε 200 σετ των ενημερωτικών κειμένων που αναφέρονταν αναλυτικά στα ανωτέρω προβλήματα, όπως αποδεικνύεται και από το δημοσιευόμενο φωτογραφικό υλικό…

 

Παραχωρώντας συνέντευξη για τα θέματά μας σε Γαλλικό Κανάλι, γύρω από το Κυπριακό και Μακεδονικό Πρόβλημα.

 

Στιγμιότυπο από ενημέρωση ξένων ανταποκριτών.

 


Διανέμοντας τα κείμενά μας για το Κυπριακό και Μακεδονικό, στα μέλη της γραμματείας.


Η τελετή λήξεως των εργασιών έκλεισε με την δορυφορική ομιλία από την έδρα του ΟΗΕ της πρόσφατα απελευθερωθείσης από τους Κολομβιανούς αντάρτες υποψηφίας Προέδρου της Κολομβίας, που έμεινε κρατούμενη στη ζούγκλα επί 6 ½ χρόνια, κας Ingrid Bentancourt, η οποία, με βάση την προσωπική της περιπέτεια, διεμήνυσε στους συμμετέχοντας στη Συνδιάσκεψη, και μέσω αυτών σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι το έργο των N.G.Oς., που λειτουργούν πέρα από τους νόμους και τις Κυβερνήσεις, δηλαδή χωρίς συμβιβασμούς, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι επιδιώξεις των ανθρώπων αυτών ενάντια στο κατεστημένο, πολλές φορές, θεωρείται εξωπραγματικό και ουτοπικό, ωστόσο μόνο όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στην ουτοπία και το υπερβατικό, μπορούν να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό όμως για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί δράση, θάρρος, υπομονή και επιμονή…

 

Ο κ. Θαλής Μυλωνάς με την σύζυγό του στην δεξίωση του Δημάρχου των Παρισίων κ. Bertranel Delanoë

Τέλος, ο Δήμαρχος των Παρισίων κ. Bertranel Delanoë και οι συνεργάτες του, έδωσαν δεξίωση προς τιμήν των συμμετασχόντων στη Συνδιάσκεψη στο μεγαλοπρεπές Δημαρχείο της πόλης (Hotel de Ville), στο οποίο η αντιδήμαρχος στην ομιλία της μεταξύ των άλλων μας είπε, ότι η Γαλλία ως πρωτοπόρος θέσπισης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκει να καταστήσει το Παρίσι ως πρωτεύουσα της ελευθερίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όλοι όσοι υφίστανται αδικίες και προσβολή της προσωπικότητας τους